Artister 2017

2017PROGRAMOVERNATTINGBILLETT

JORD

Årets festival åpnes med Nordisk aften på Malangen Resort, torsdag 31. august. Da får vi besøk av folkemusikkbandet Jord fra Tornedalen i Sverige. Jord presenterer seg på sin egen webside som et folkemusikkband som skaper en egen musikalsk verden med blendende harmonier, influert av musikk fra hele verden.

Gruppen består av Susanne Rantatalo (vokal/slagverk), Jan Johansson (vokal/trekkspill), Johanna Lindgren (vokal/fløyte/slagverk) og Erling Fredriksson (vokal/kontrabass).

Gruppen synger på tornedalsfinsk, meänkieli, som betyr vårt språk. Meänkieli er offisielt godkjent som minoritetsspråk i Sverige. Omlag 50 000 mennesker i Sverige kan i dag dette språket. Å synge på meänkieli er en måte å erobre språket på, sier gruppen.

Jord har gitt ut tre album; Väylän virrassa, Mailmale og Nice matka. Kjennetegnet deres er vokalen, språket og de tornedalske melodiene.

Gruppen turnerer mye med sin musikk, og har vært flere ganger i Norge tidligere, blant annet på Riddu Riđđu, i Tromsø og i Nordreisa i forbindelse med kvenfolkets dag i mars i år.

Vi gleder oss veldig til konserten!

Billettpris for Nordisk aften: kr 200,- Billetter kjøpes i døra.

 

LEO LEONHARDSEN

Leo Leonhardsen er norsk visesanger, komponist, tekstforfatter, gitarist og pedagog. Selv kaller han seg visemannen, med yrkestittel allmennpraktiserende trubadur. Han kommer til vår festival i år, både som artist med visebølge i Den Kulturelle Spaserstokken (DKS), og med konsert på Malangen Resort 31. august.

Han har flere plateutgivelser bak seg, både på vinyl og polykarbonat og er ute med ny CD nå, «Brev fra Amsterdam». Den er ifølge ham selv gjennomsyra av Finnmark og Kjøllefjord, som er hjemstedet hans.

I 40 år har han reist rundt i Norden, Hellas, Tyskland og Frankrike, med gitarene og sangene. Det sies at kolleger reiste til Mossebacke i Stockholm for å se på gitarspillet hans tidlig på 1980-tallet da han hadde konserter der. Men gitarspillet er ikke dominerende. Det bare følger teksten, for det er tekstfremføringen han er kjent for i Norden.

Den gangen NRK produserte musikk, sto det gjerne kapellmester på lønnslippene hans. Tekstene hører hjemme i Nord-Norge. Musikken varierer med innslag fra Spania, Hellas, Amerikansk folkrock, Norsk folkemusikk og den spesielle sounden som bare musikere fra Kjøllefjord har, samt en viss påvirkning av Ragnar Olsen, som han sier er hans største ideal.

Leo Leonhardsen har også vært kulturpolitisk engasjert, og har blant annet vært leder i Norsk Viseforum, og styremedlem i den nordiske viseorganisasjonen Nordvisa. I år har han også vært aktiv i kampen for å redde organisasjonen Nordnorsk Viseforum.

Vi gleder oss til konsert med en sann nordnorsk visevenn- og kunstner.

 

TONJE UNSTAD

Fredag 1. september kl 20:00 får vi besøk av Tonje Unstad til Saga Kultur- & Visefestival på Sør-Malangen samfunnshus. Hun har besøkt oss før, og vi gleder oss til gjensynet. For sist gang fylte hun, aleine med gitaren, sin stemme, energi og utstråling, både scene, samfunnshus og publikums hjerter!

Artisten er født i 1981 i Evenes, men bor nå i Tromsø. Unstad debuterte med plate i 2006, og har siden gitt ut flere, den foreløpig siste, «Svermere», i 2016. Denne fikk hun strålende kritikker for, bl.a. i Dagbladet, som hadde satt «Her lukter det ny spellemannspris» som tittel på anmeldelsen sin.

Hun har fått spelemannspris i kategorien vise for «Æ ror aleina» i 2009, og for «Mygga og flua» i kategorien barneplate i 2011.

Tonje Unstad har holdt mange konserter, både for voksne og barn, har samarbeidet en god del med andre musikere, og har medvirket både som musiker og tekstfortatter i blant annet TV- og filmproduksjoner.

Vel fortjent er hun også blitt berømmet med flere priser og stipender. Foruten de to Spelemannsprisene har hun også fått Statens kunstnerstipend, Arvid Hansenstipendet, hjemkommunen Evenes sin kulturpris, Svarta Bjørnstipendet i Narvik, Prøysenprisen, med flere.

Nå kommer hun tilbake til Saga Kultur- & Visefestival. Sett av datoen 1. september.

Billettsalg

 

KRISTIAN KRISTENSEN

Fredag 1. september kl 22:00 entrer Kristian Kristensen scenen på Sør-Malangen Samfunnshus. Vi i Saga Kultur- & Visefestival regner det som et scoop å ha fått denne populære, unge artisten til oss og femårsjubileet for vår festival.

Kristian Kristensen er født i Harstad i 1992, og ble først kjent gjennom sin deltagelse i TV-programmet The Voice i 2013. Den konkurransen vant han ikke, men stemmen hans gjorde sterkt inntrykk. To år seinere, i 2015, vant han finalen i NRK P3 sin konkurranse Urørt med låten «Lyset». I år ble han nominert til Spelemannsprisen – Årets låt for «Kan Du Lære Mæ». Med samme låt oppnådde han Musikkforleggerprisen – Årets verk, populærmusikk.

Artisten har foruten «Lyset» og «Kan Du Lære Mæ» sluppet singlene «Rusen Våkner Igjen», «Du Som Snakke» og «Varm», samt EP-en «Før Det Blir For Seint». Og nå nylig har han sluppet en splitter ny singel som han har kalt «Du E Her», som nå er ute på alle strømmeplattformer.

Til høsten skal han ut på en stor, landsomfattende turné med 18 konserter. I turnéen inngår bl.a. Tromsø og Harstad.

Men før det kommer han til oss på Saga Kultur- & Visefestival!

Vi kan være glade og stolte, for han beskrives som en dyktig musiker og låtskriver med en stor og fantastisk stemme. Han er allerede populær blant mange, og mye tyder på at populariteten er stigende. Sett av datoen 1. september.

Billettsalg

 

LONE WERNBLAD

Danske Lone Wernblad har vært artist på Saga Kultur- & Visefestival før. Vi ser det som ei ære at hun vil tilbake og skape stemning hos oss igjen. Torsdag 31. august kl 21:00 holder hun konsert på Malangen Resort, og er dermed en del av festivalens nordiske aften.

Artisten kommer med fersk EP, kalt «Årstiderne». Vi har fått et presseskriv som beskriver artist og EP slik (oversatt fra dansk av oss). (Sitat):

«Hverdagspoetisk EP om årstidene. I slutten av juli – midt i høysommerens blomsterflor – utkommer «Årstiderne» – en EP av sangerinnen Lone Wernblad, med fire sanger om årstidenes skiftninger. Wernblad er sanger, sangskriver, komponist og gitarist. Hun er oppvokst i en musikalsk familie og utdannet sangerinne med en overbygning i rytmikk fra Rytmisk Musikkonservatorium. De siste 15 årene har hun spilt utallige barnekonserter, og i løpet av de siste fem årene har hun opptrådt i Danmark, Sverige, Norge, på Færøyene og Island med sangprosjektet ‘Nordisk – nøj det for børn’. I oktober står Nuuk Nordisk Kulturfestival på Grønland for tur. Nå er hun klar med en EP for det voksne publikum med en håndfull hverdagspoetiske sanger om å frykte vinterens mørke og dyrke forårets berusende lykkefølelse, sommerens flørtende gnister og etterårets milde melankoli. Sangene på EP’en er skrevet sammen med Benjamin Aggerbeck med inspirasjon fra jazz, folk og bossanova – og oftest med et positivt fokus. Wernblads tekster tar utgangspunkt i livet og hverdagsgleden og vender ofte språket på hodet. I februar og mars var singelen «Vintereksil» det mest spilte nummer på DRs P5.

”Årstiderne er for mig langt mere end vejr og vind. De påvirker mig og er et samspil mellem krop og sind. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at det var det, min EP skulle handle om”, sier Lone Wernblad. Utover sommeren opptrer Lone Wernblad i flere forskjellige sammenhenger. I slutten av juni er hun konferansier på Skagen Festival (29. juni – 2. juli), hvor man bl.a. kan oppleve Jacob Dinesen, Mathilde Falch, Folkeklubben og Lars Lilholt. Hun spiller dessuten sammen med Växjö Strygekvartet, som består av fire kvinnelige musikere med en bakgrunn innenfor både kammermusikk, opera, musikaler, rockeband, popmusikk, barnemusikk og singer/songwriter. Sammen utgjør de et musikalsk kraftsenter, som gir Wernblads sanger en ekstra dramatisk dimensjon. Lone Wernblad har tidligere spilt sammen med Växjo Stråkkvartett i Växjö og Nyköping, Sverige samt ved Copenhagen Songwriter Festival. Ved hver konsert åpnes opp for et magisk univers. ”Hver gang vi spiller sammen, kommer vi et helt nyt sted hen. Det giver en helt unik energi, og det giver min musik et helt nyt lydbillede. Det er ret fantastisk at opleve, når man har spillet i mere end 15 år,” sier Lone Wernblad. (sitat slutt).

Vi gleder oss veldig til å få sympatiske Lone Wernblad tilbake til Saga Kultur- & Visefestival. Dagen etter konserten holder hun også en barnekonsert på Balsfjord Folkebibliotek. Egen info om dette følger.

 

INGE BREMNES

I 2015 gjestet Ola Bremnes Saga Visefestival. I år, nærmere bestemt lørdag 2. september, er det hans talentfulle sønn, Inge Bremnes, som entrer scenen på Sør-Malangen Samfunnshus.

Det er ikke alltid at unge artister behøver, eller vil bli, for sterkt forbundet med navnet til en berømt forelder. Men det kan også tenkes å være et bra springbrett i starten. Uansett, Inge Bremnes er i godt gjenge med å skape sitt eget navn og musikalske karriere.

Han er både artist og låtskriver, og kommer fra Kvæfjord. Med sitt personlige utrykk og særpregede stemmemateriale, flettet sammen med inspirasjon fra blant annet Jeff Buckly, Coldplay, Sigur Rós og Ásgeir Trausti, har Inge imponert på konserter og turnéer både i England og Norge.
Gjennom listinger av sine singler ”Sne” og ”Ka du håpa på” hos både NRK P1 og P3 har Inge høstet gode lovord med anmeldelse i Dagbladet, opptreden i Christine Danckes show på P3, samt radiospillinger og flere utsolgte konserter over hele landet.

Her er et par smakebiter på hans musikk:

Videre nu

Ka du håpa på

Møt en ny, spennende Bremnes lørdag 2. september!

Billettsalg

 

RESIRKULERT

Visefestivalen feirer fem år i år. Det feirer vi blant annet med å gjøre noe vi aldri har gjort før; nemlig å hyre inn et rent ungdomsband. Det svært populære bandet Resirkulert fra Storfjord skal spille på Sør-Malangen Samfunnshus lørdag ettermiddag, 2. september. Vi ønsker å nå ungdommer, men tviler ikke på at bandet vil glede andre aldersgrupper også. En god del vil kjenne igjen låtene deres fra radio m.v.

Tidspunktet for konserten på Saga Kultur- & Visefestival kunne neppe kommet mer beleilig, fordi bandet har slippdato for sitt nye album dagen før.

Bandmedlemmene er unge, men har allerede over fire års erfaring som musikere. Oppstarten oppgis på bandets egen facebookside til januar 2013. Det har vært noen utskiftinger av bandmedlemmer siden starten, men grunnkjernen av medlemmer har vært stabil. Bandet Resirkulert består nå av de fire ungdommene Emil Karlsen (vokal/gitar), Johan Edvard Gamst-Eriksen (gitar) Jonas Stenberg Nilsen (bass) og Isak Bakkeli Siikavuopio (trommer).

Resirkulert er godt etablert i Tromsøs rike musikkmiljø, de har hatt flere låter listet på P3, og har spilt på flere store festivaler, for eksempel by:Larm i Oslo, Buktafestivalen, Festspillene i Nord-Norge, Riddu Riđđu, Slottsfjellfestivalen, Øyafestivalen osv.

De vant Bukta Battle i 2014. I den forbindelsen skrev Bukta at «Bandet har et sterkt samspill, fengende låter – med sterke tekster og viktige budskap – og de har en svært karismatisk og særegen scenetilstedeværelse».

Bandet vant på tampen av 2015 Coop Nord sin kulturpris, som foruten heder og ære innebar 50000 blanke kroner. Juryen begrunnet tildelinga slik: «Bandmedlemmene i Resirkulert er flotte, talentfulle ungdommer som har fått til mye på kort tid. De er gode forbilder for andre unge, og de fronter Nord-Norge på en god måte i og med at de synger på nordnorsk».

De unge musikerne har også hatt sin dose motgang. Da debutalbumet deres var nesten klart for utgivelse, opplevde de marerittet at en dataserver sviktet, og mye av arbeidet måtte gjøres på nytt. Men nå kommer endelig albumet, og er så rykende ferskt som det kan bli, når bandet spiller opp på Saga Kultur- & Visefestival lørdag 2. september.

Få dette med dere, folkens!

Billettsalg

 

SIGRUN LOE SPARBOE

Lørdag 2. september går artisten Sigrun Loe Sparboe på scenen i Sør-Malangen Samfunnshus for tredje gang. Hun spilte her både i 2013 og 2014. At en artist stiller flere ganger på Saga Kultur- og Visefestival tyder verken på dårlig fantasi eller mangel på andre gode artister. Det betyr tvert imot at artisten har trivdes på festivalen vår og gjerne vil tilbake. Og, først og fremst, at hun er en dyktig artist med stort publikumstekke. Og siden sist har hun gitt ut enda mer musikk.

Sigrun er født i 1983, og kommer fra Harstad. Hun var kjent fra tidligere gjennom gruppa «Sigrun & The Kitchen Band». Så debuterte hun som soloartist, og det første albumet, «Uten at du vet det», kom i 2013 og fikk strålende kritikker. Og da hun slapp sitt andre soloalbum, «Vindfang» i 2015, ble også det kritikerrost. Hun ble blant annet omtalt som et av landets største låtskrivertalenter. (Musikkmagasinet «Musikknyheter»).

Artisten har spilt på hundrevis av konserter, låtene hennes blir spilt på riksdekkende radio, og i 2015 fikk hun den høythengende Nopas musikk- og tekstpris for verket «Andre klær», i kategorien Åpen klasse.

Vi gleder oss veldig til Sigrun Loe Sparboe kommer tilbake, med sin musikk, sitt publikumstekke og sin gode tilstedeværelse på scenen.

2. juni i år slapp hun en ny singel, «Dagan i fingertuppan». Her kan du lytte til den, mens vi venter på å få høre den og mange flere låter fra scenen 2. september.

Billettsalg

 

SIRI BROCH JOHANSEN

SIRI BROCH JOHANSEN SYNGER LEONARD COHEN PÅ SAMISK

Da vi bestemte oss for å få en samisk artist til årets festival, falt valget på allsidige Siri Broch Johansen. Hun er forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider. Lørdag 2. september står hun med band på vår scene i Sør-Malangen Samfunnshus.

Siri Broch Johansen bor i Tana, og har nylig (2015 – 2017) fullført en master i teater med fordypning i scenetekst ved Teaterhøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo.

Hun har vært forfatter og medforfatter til bokverket Samisk skolehistorie, men er nok mer kjent for biografien om den samiske pioneren Elsa Laula Renberg. Siri har skrevet flere ungdomsromaner, og både «Sárá beaivegirji /Saras dagbok» fra 2010, og  «Mun lean čuoigi /Jeg er en skiløper» fra 2014 fikk Samerådets litteraturpris.

Siri har også skrevet flere scenetekster, ungdomsteater, musikkteaterforestillinger, og har samarbeidet med instanser som Scene Finnmark, NRK Radiotetateret, Det Norske Teatret og Beaivvaš Sámi Našunálateáhter, og noen av forestillingene har turnert i hele det samiskspråklige området på Nordkalotten.

Sist, men ikke minst, har hun oversatt/gjendiktet en rekke av Leonard Cohens sanger til nordsamisk, og hun skriver også egne sanger. Det er dette hun byr på når hun kommer til Saga Kultur- og Visefestival lørdag 2. september.

Bandet består av Christo Stangness på bass, Øystein Myrvoll på tangenter og Viktor Bomstad på gitar.

Kom og hør når Siri Broch Johansen synger Leonard Cohen på samisk!

KONSERTEN ER STØTTET AV SAMETINGET.

Billettsalg

 

MARIT SANDVIK

Nest siste konsert på Sør-Malangen samfunnshus og årets Saga Kultur- og Visefestival lørdag 2. september, er det Marit Sandvik med band som står for.

Marit Sandvik er født i Harstad og bosatt i Tromsø. Hun er mest kjent som jazzsanger, og har medvirket sammen med en rekke andre kjente musikere, i flere vokal- og jazzgrupper.

I barndomsbyen Harstad var hun aktiv som visesanger og gitarist i danseband og visegrupper. Men det var før hun begynte med jazz.

Sandvik har en lang artistkarriere bak seg. Hun omtales som en meget erfaren og dyktig musiker, og ikke minst de to siste albumene, «Travel» fra 2015 og årets utgivelse, «Gå, sveve», får meget gode kritikker.

«Travel», som hun laget sammen med den italienske trommeslageren Maurizio Picchiò ble spilt inn i Roma. En rekke andre italienske musikere, samt norske Eivind Valnes deltok på plata. Marit Sandvik sto selv bak både musikk og tekster.

På det siste albumet, «Gå, sveve» er det forfatteren Brynjulf Bjørklid som har laget alt av tekster. Produksjonen har Marit Sandvik stått for sjøl, sammen med ektemannen Øystein Norvoll. Denne plata er mer vise-, pop- og countrypreget enn den musikken hun har jobbet med de siste årene.

Uansett, Marit Sandvik blir et særdeles flott innslag i Saga Kultur- og Visefestival, det er vi helt sikre på. Få med dere konserten hennes lørdag 2. september.

Billettsalg

 

LONE WERNBLAD med BARNEKONSERT Balsfjord Folkebibliotek

Lone Wernblad skal, i forbindelse med at hun kommer til Saga Kultur- og Visefestival, også ha en konsert for barn, «Historien om Lille Vise». Det foregår på Balsfjord Folkebibliotek klokka tolv fredag 1. september.

Lone Wernblad er et fyrverkeri, barna elsker henne, og hun elsker å opptre for barn. Hun lager et barneprogram som fanger barna der de er. Hun har opptrådt for barn over hele Norden med sin barnekonsert og workshop «Nordisk nøj det er for børn».

Vi siterer noen ord fra Søren Vind, barnekonsulent, Kalundborg kommune (oversatt fra dansk): «Lone er en barnemagnet, og hun vet hvordan hun med kompetanser, engasjement og personlighet får barn til å lytte og lære. Med sitt musikalske uttrykk og sin umiddelbare glede kan hun få en ganske alminnelig, kald formiddag til en hjertevarm fest på biblioteket. Det kan man se på de blussende kinn og blanke øyne» (sitat slutt).

Det er grunn til å glede seg for alle som får oppleve hennes energi og nærvær på biblioteket under Saga Kultur- og Visefestival.

 

RAGNAR OLSEN MED TOM OG TORE

Siste artister ut i vår presentasjonsrunde er også de siste som entrer scenen under årets Saga Kultur- og Visefestival, lørdag 2. september. Det er Ragnar Olsen og barndomskameratene hans fra Finnsnes, den dyktige lokale duoen Tore Lind og Tom R. Johansen. De to sistnevnte trubadurene har lang fartstid som duo. De har gjerne spilt gammelpop på utesteder, men også hatt oppdrag for Den Kulturelle Spaserstokken. Nå har de altså slått seg sammen med sin berømte barndomskamerat, Ragnar Olsen.

Ragnar Olsen startet sin karriere allerede i 1967, og trenger kanskje ingen videre presentasjon, han er nok godt kjent for de fleste. Men vi vil likevel dra fram litt fra hans lange og innholdsrike merittliste. Han er ikke bare visesanger, men også forfatter, dramatiker, oversetter og musikant. Han har tidligere samarbeidet med en lang rekke andre musikere. Først og fremst gruppa Boknakaran, som han har vært medlem i siden 1992, men også artister som Svein Nymo, Marit Mathisen, Sverre Kjelsberg, bare for å nevne noen.

Ragnar trakterer flere instrumenter, som gitar, banjo, tenorgitar og torader.

Som dramatiker og «frilans husdikter» har han vært tilknyttet Hålogaland Teater siden 1970-tallet. Han har også hatt oppdrag for mange andre teater, som dramatiker og/eller gjendikter/oversetter.

Han har bak seg en lang rekke plateutgivelser, og har skrevet et ukjent antall viser, både til eget bruk og til andre. Bestillinger har kommet fra bl.a. NRK Radio og TV, offentlige instanser, foreninger og bedrifter.

Ragnar er en meget allsidig artist og kunstner. Han har mottatt en lang rekke priser for sitt virke, og har også vært Festspillkunstner for Festspillene i Nord-Norge.

Nå skal han altså spille sammen med sine barndomskompiser Tom og Tore, og får æren av å sette kronen på verket for alle våre flotte artister, som siste band ut på årets visefestival i vakre Malangen.

Det blir flott, gå ikke glipp av dette!

Billettsalg

NB: Bildet er hentet fra facebooksida til Viseklubben Spelt, som tidligere har hatt besøk av Ragnar med Tom og Tore.