Lokalhistorisk program 2017

Saga kultur- og visefestival byr også på lokalhistorisk program:

RS «Biskop Hvoslef»

Velkommen til vakre og historiske Malangen!

På Saga kultur- og visefestival får du ikke bare musikalsk og kunstnerisk påfyll, men også kulturhistorisk. Gjennom foredrag, guidet vandring og ikke minst; en seilas på fjorden med R/S «Biskop Hvoslef», blir du tatt med på en tidsreise som vil både forundre og fortrylle.

Redningsskøyta «Biskop Hvoslef» ble bygget i 1932, og var den første motoriserte redningsskøyta i Redningsselskapets historie. Den fikk sitt navn etter biskop Waldemar Hvoslef (d. 1906), som blant annet var involvert i Kautokeinoopprøret. Skøyta var i aktiv tjeneste frem til 1969, og har berget 49 personer fra å drukne. Den assisterte 2028 fartøyer, og var brukt til evakueringa av Finnmark høsten 1944.

 

I år er det 25 år siden ildsjeler fikk «Biskop Hvoslef» til Malangen, og det skal vi markere. Bli med på seilas på Malangsfjorden! Om bord blir det lokalhistorisk guiding ved Arne Pedersen, servering av fiskesuppe og mulighet for å fiske.

For påmelding, ring Olav Grønnås på 91126444. Pris: 300,-/person.

 

Kjervikmordet fra 1700-tallet er blitt gjenfortalt i romaner, bygdebøker, skoleoppgaver og via tv-serien «Solens sønn og månens datter» på NRK. Unge Birte Olsdatter og hennes bror Benjamin fra Aursfjord fikk dødsstraff for å ha drept Birtes ektemann. Sagnet tilsier at de ble halsugget på Ryøya ytterst i Malangen. I en periode gjemte de seg for fogden i ei hule i Aursfjordbotn, i dag kalt Birtehula.

Birtes historie er blant noe av det du får høre mer om hvis du blir med om bord i «Biskop Hvoslef», tar turen til Birtehula eller kommer på Marte Solum Strand sitt foredrag.

En gammel drapssak; en drept ektemann og et søskenpar dømt til døden, hva var det som egentlig skjedde?

Marte Solum Strand

Marte Solum Strand fra Sand, Malangen, skrev masteroppgave om Kjervikmordet fra 1733 da hun studerte historie ved Universitetet i Tromsø.

Hun dykket ned i alle tidligere tekster om Birte og Benjamin Olsen, og prøvde å rekonstruere hendelsene kun basert på tilgjengelig kildemateriale – i hovedsak rettsprotokoller.  Nye opplysninger skaper ny undring om hva som kanskje kan ha skjedd med søskenparet fra Aursfjorden.

Saga kultur- og visefestival er stolt av å få besøk av en tidligere hjembygding, som under festivalen skal dele med oss sin faglige kunnskap om Kjervikmordet. Marte S. Strand skal fortelle hva vi vet – og hva som er ren fiksjon – i fortellingen om Birte og Benjamin. Hennes foredrag kan du høre lørdag 2. september kl. 12:00 og 13:30 på Gammelskolen ved Aursfjordsaga.

Strand jobber i dag som historielærer på videregående.

Her er link til NRK-serien Solens sønn og månens datter

 

Saga kultur- og visefestival arrangeres i et område som er rikt på historie. Aursfjordsaga fra 1796 er ei av landets få oppgangssager som fortsatt er i bruk. Gammelskolen forteller om grunnskolen før i tida, det samme gjør internatskolen fra 1920 som i dag er Galleri Internatet. Den tidligere redningsskøyta R/S «Biskop Hvoslef» var den første motoriserte i Redningsselskapets historie. Og ikke minst så er vi på hjemplassen til hovedpersonen i Kjervikmordet, Birte Olsdatter. Velkommen!

 

Lokalhistorisk program:

Fredag 1. september:

17:00 – 19:00:  Historisk reise med R/S «Biskop Hvoslef», avgang fra Aursfjord båthavn

Lørdag 2. september:

10:00 – 12:00:  Historisk reise med R/S «Biskop Hvoslef», avgang fra Aursfjord båthavn

12:00 – 13:00:  Foredrag om Kjervikmordet v/ Marte S. Strand, Gammelskolen (ved Aursfjordsaga)

10:00 – 13:00:  Midt-Troms museum holder Gammelskolen og Aursfjordsaga åpen

12:00:               Guidet tur til Birtehula. Oppmøte ved Sør-Malangen Samfunnshus

13:00 – 15:00:  Historisk reise med R/S «Biskop Hvoslef», avgang fra Aursfjord båthavn

13:30 – 14:30:  Foredrag om Kjervikmordet v/ Marte S. Strand, Gammelskolen (ved Aursfjordsaga)

Last ned programmet her